Látásjavító műtét: A jövő világa a tisztább látásban rejlik.

A szürkehályog(cataracta) valóban rutinműtét

A szürkehályog(cataracta) az egyik leggyakrabban előforduló időskori szembetegség, azonban szerencsére a mai modern technikáknak köszönhetően gyors műtéti beavatkozás során minimális kellemetlenséggel orvosolható. Mindemellett – mivel a szem az egyik legérzékenyebb szervünk – még mindig sok a félelem és a kétség a beavatkozással kapcsolatban, ezért az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a szürkehályog műtéttel kapcsolatban.

Mi is az a szürkehályog(cataracta)?

A szürkehályog vagy más néven cataracta a szemlencse elszürkülését, elhomályosodását jelenti. A kifejlődött szürkehályog következtékben a beteg látása fátyolos lesz, amin szemüveggel nem lehet segíteni.

Kezelhető a szürkehályog(cataracta) műtét nélkül?

Sajnos minden tévhit ellenére a szürkehályog nem múlik el magától, és jelenleg nem ismert olyan gyógyszeres kezelés, amely javíthatna a betegségtől szenvedő betegek állapotán. Mindazonáltal a kialakulása ellen mindenki tehet, így fontos a vitaminokban gazdag ételek fogyasztása, valamint az UV-szűrővel ellátott szemüveg, napszemüveg viselése.

Szürkehályog(cataracta) műtét modern technológiával

A szürkehályog kezelésére az úgynevezett phacoemulsificatios technika a legkorszerűbb megoldás. A műtéti beavatkozás előtt nincs szükség injekciós érzéstelenítésre, elegendő mindössze szemcseppel helyileg érzésteleníteni a területet. A körülbelül tíz percet igénybe vevő beavatkozás során egy legfeljebb hárommilliméteres bemetszést végzünk a szaruhártyán, amelyen keresztül eltávolítjuk a szürkehályoggal érintett szemlencsét, majd a helyére előzetesen kiválasztott műlencsét teszünk. A szürkehályog műtét után nincs szükség varratszedésre, és nagyjából egy óra megfigyelés után el lehet hagyni a klinikát.

Vajon alkalmas vagyok a műtétre?

A műtét előtt minden esetben alkalmassági vizsgálatot végzünk. Ennek során egy konzultáció keretében számításba vesszük a korábbi vagy fennálló betegségeket, és tájékozódunk a szedett gyógyszerekről. Amennyiben a kórtörténet nem indokolja a szürkehályog műtéttől való elállást, szemész szakorvosunk megállapítja a szürkehályog fajtáját és stádiumát, majd pupillatágítást, szemfenéki vizsgálatot és szemnyomásmérést végez, valamint megvizsgálja a szaruhártya görbületét, és megméri szem hosszát a megfelelő szemlencse kiválasztásához. A műtétre az előzetes vizsgálatok után néhány napon belül már sor is kerülhet.

Friss bejegyzések

Beköszöntött az ősz?!

Beköszöntött az ősz, változékony az idő, problémái vannak a látásával? Elmondjuk Önnek a lehetséges okokat:  A rövidebb nappalokkal, a kevesebb napsütéssel a látási viszonyok romolhatnak,

Tovább olvasok »
Pallas szemészeti magánrendelés

Pácienseink elégedett szavai!

Elégedett és gyönyörű páciensünktől érkeztek fotók, aki dr. Úr László főorvos úrnál járt szemhéjplasztikán Budapesten a Pallas Szemészeten. A képek a műtét előtti, a közvetlenül

Tovább olvasok »

Szólj hozzá!