Látásjavító műtét: A jövő világa a tisztább látásban rejlik.

Szürkehályog
műtét

A szürkehályog gyakori betegség, ám szerencsére ma már egy egyszerű műtéttel gyógyítható. A betegség tünetei a szemlencse korral járó elszürkülésének következtében alakulnak ki, mely folyamat során az egyén egyre inkább úgy érzékeli, mintha egy fátyolszerű anyagon keresztül szemlélné a világot.
Leggyakrabban a 65 feletti korosztálynál figyelhető meg, 85 éves kor felett már minden második embert érint. Kialakulásához nagyban hozzájárul a szemlencsét károsító UV-sugárzás, a nem megfelelő étrend vagy a cukorbetegség is. Ritkábban fiatalabbaknál is előfordul veleszületett betegségként vagy más betegség kísérőjeként. 
A szürkehályog kialakulása lassú folyamat, sokáig nem befolyásolja a látást. Mindemellett fontos tudni, hogy a betegség – bár fájdalommal nem jár – nem visszafordítható, akár a látás elvesztésével járhat, így amikor a mindennapi életet is zavarja, műtéti beavatkozással kell megszüntetni a problémát. A jó egészségügy ellátással rendelkező országokban jellemzően már az első panaszok, pl. enyhe látáscsökkenés kialakulásakor kezelik.

Szemészeti magánrendelés: Professzionális ellátás, az Ön személyes igényeire szabva.
Szemhéjplasztika: Örömteli pillantások újra a középpontban.

Az öregszeműség
(presbyopia)

A szemlencse öregedése, a szervezet egészéhez hasonlóan, a kor előrehaladtával elkerülhetetlenül elkezdődik és fokozatosan halad előre. Mindennapi életünk során a szemünket is folyamatosan fény éri, az UV sugárzás pedig szabadgyök felszabadulást (oxidatív stressz) idéz elő a szemben is. Következésképp a magas fehérjetartalmú, tökéletesen átlátszó szemlencsében a fehérjék szerkezete megváltozik, öregedni kezdenek. A folyamat első jele, hogy a szemlencse veszít a rugalmasságából, így a közeli tárgyakra fókuszáláskor már nem képes annyira domború alakot felvenni (a törőerejét fokozni), hogy a képet élesen lássuk. Ez általában 40-45 éves korban következik be, amikor az első, alacsony dioptriájú olvasószemüvegre már szükség van. Szerencsés esetben a szürkehályog kialakulása még nagyon sokáig várat magára, a pár évente felírt erősebb olvasó, majd távoli (multifokális) szemüvegek mellett még éles lehet a látás. Az öregszeműség esetében is létezik műtéti megoldás, mellyel elkerülhető a gyakori szemüvegcsere. Napjainkban már lehetőség van multifokális műlencse beültetésre is, mely akár teljes mértékben kiválthatja a szemüveg használatát. A műtét másik nagy előnye, hogy mivel az eljárás megegyezik a szürkehályog műtéttel és a szemlencse eltávolítása után műlencsét ültetnek be, a későbbiekben kialakuló szürkehályog is elkerülhető.

A szürkehályog kialakulása

A szürkehályog a szemlencse öregedésének korral járó, fokozatosan kialakuló, előrehaladott folyamata, melynek fő tünete a látásfunkciók csökkenése. Ennek oka, hogy a fehérjetartalom és a szabályos szerkezet károsodik ami a lencse átlátszóságának elvesztésével jár. A lencse elszürkül, megbarnul, bizonyos hullámhosszú fényt már nem enged át, így a színlátás és az éleslátás is érintett lesz és a szemüveg már nem segít. Mivel a látásromlás lassú folyamat, sokszor az egyik szemen előrehaladottabb, sokan nem veszik észre, fokozatosan hozzászoknak a gyengébb látáshoz, ami például az autóvezetésnél veszélyes lehet.
Kialakulásához nagyban hozzájárulnak az alábbi faktorok:

Szemlencse műtét: Lépj túl a szemüvegen vagy kontaktlencsén, élj szabadabban.
Látásjavító műtét: A világ újra éles és tiszta, mintha újjászületnél.

A szürkehályog tünetei

A szürkehályog tulajdonképpen a szemlencse öregedése, korral járó folyamat, amely az őt érő káros hatások eredményeképpen alakul ki és fő tünete a látásfunkciók csökkenése.

Ha az alábbi tüneteket észleli, mindenképpen javasolt egy szemészeti kivizsgálás:

A szürkehályog kezelése

Az elhomályosodott szemlencsét egy műlencsének nevezett implantátummal helyettesítik. Az orvostudomány számos korszerű vívmánya áll rendelkezésre a betegségek gyógyítása terén, de a szürkehályog esetében napjainkban is az egyetlen megoldást a műtét jelenti, gyógyszeres kezelés nem létezik. Ugyanez mondható el a komplementer és alternatív gyógyászat eszközeiről, melyek az egészségmegőrzésben fontos szerepet játszhatnak. A szürkehályog műtét napjainkban már a legkorszerűbb technikával elvégzett rutinbeavatkozásnak számít, mely maximum 20 percet vesz igénybe. Számos előnye között kiemelendő, hogy korábbi fénytörési hiba is kikorrigálható, és nem feltétlenül kell megvárni az előrehaladott szürkehályog okozta látáscsökkenést, már az első panaszok fellépésekor is biztonsággal elvégezhető.

Alsó szemhéjplasztika: Az elrejtett szépség újra felszínre kerül.

Felkészülés a szürkehályog műtétre

A műtét előtt részletes szakorvosi vizsgálatra van szükség, a szemész szakorvos megállapítja a szürkehályog típusát, a műtétre való alkalmasságot, megtervezi a beültetendő műlencse dioptriáját, típusát, ismerteti a műtét menetét. Mindez kb. 60-90 percet vesz igénybe, a pontos diagnózishoz és tervezéshez latásélesség, szemfenék vizsgálat és egyéb műszeres vizsgálatok és pupillatágítás szükségesek, utána nem javasoljuk gépjármű vezetését. A vizsgálat előtt legalább egy hétig ne viseljen lágy, 4 hétig kemény kontaktlencsét, szemüvegeit, korábbi szemészeti, belgyógyászati leleteit hozza el magával.

Műtét előtt szükséges egy laborvizsgálat és EKG, ezek elvégzésében ha szükséges segítünk.

A műtéthez nem szükséges felfüggesztenie a különböző gyógyszerek szedését, és javasolt a reggeli étkezés, folyadékfogyasztás is.

A műtét napján kerülje a különböző kozmetikumok (pl. smink, arcszesz vagy arckrém) használatát.

A műtétet megelőző napokon ne viseljen kontaktlencsét.

Szürkehályog műtét napja

A műtét napján reggelizzen, igyon folyadékot, vegye be a rendszeresen szedett gyógyszereit, kivéve ha az orvosa ezt másképp rendelte. Ne sminkeljen, vigyen magával napszemüveget és ne tegye be a kontaktlencséjét. A műtét előtt Önnek lehetősége van a műtétet végző orvossal a felmerülő kérdéseit megbeszélni, elolvasni a betegtájékoztatót és aláírni a  műtéti beleegyező nyilatkozatot. 1-2 órás várakozási idő alatt műtéti előkészítésként érzéstelenítő és pupillatágító szemcseppeket kap. 
A szürkehályog műtétet a szemész szakorvosok a legkorszerűbb technológiával, évtizedek tapasztalata alapján kialakult műtéti technikával végzik, így ez ma már rutin beavatkozás, amely maximum 20 percig tart. Nincs szükség sem altatásra, sem injekció beadására, a műtét cseppérzéstelenítésben történik. A beavatkozás során egy nagyon kis, mindössze 2.2 mm sebnyílást képeznek, ezen keresztül távolítják el az elszürkült szemlencsét és helyezik be a helyére a prémium műlencsét. A seb a műtét végén magától összezáródik és nincs szükség varratok behelyezésére.

Szemhéjplasztika ára: Érték a megjelenésért, befektetés az önbizalomért
Szemhéjplasztika: Fiatalító beavatkozás, önbizalom és frissesség forrása.

A szürkehályog műtét után

A műtét után pár órás pihenés következik, mielőtt a páciens otthonába távozhat. 24 órán át átlátszó védőkötést kell viselnie és rendszeresen cseppenteni az operált szemébe egy héten át. Általában már a műtét után pár órával érzékelhető a javulás és átlagosan 1 hét alatt alakul ki a végleges látásélesség. A műtét után pácienseink jelentősen megjavult életminőségről számolnak be. Nem szabad elfelejteni, hogy a teljes gyógyulási idő 6 hét, ezalatt még fokozatosan javulhat a látás.

A prémium műlencsék fajtái

A szürkehályog műtét nem csak visszaállítja, de szemlencsétől függően nagy mértékben javítja is a látást. A műtét után megszűnik a látást elhomályosító szürkeség, és a látáskorrigáló műlencsék akár a szemüveg nélküli, teljesen éles látást is lehetővé teszik. A legmegfelelőbb műlencse az egyén foglalkozásától és életmódjától függ, mely az orvossal történő konzultáció során kerül megtervezésre. 
Az egyfókuszú vagy monokuláris műlencsék egy adott fókusztávolságra biztosítanak tökéletes látást, így műlencsétől függően távoli vagy közeli látáshoz nem lesz szüksége szemüvegre.
Amennyiben trifokális műlencsét választ, távolra, közép- és közeli távolságra is visszanyerheti éles látását. Az esetek nagy többségében ilyenkor teljesen elhagyható a szemüveg további használata.

Tartalomjegyzék