Látásjavító műtét: A jövő világa a tisztább látásban rejlik.

Milyen szembetegségeket okozhat a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás számos szív- és érrendszeri betegségért felelős, ideértve a szívinfarktust és a szívelégtelenséget, de vesebetegségek okozója is lehet. Kevesen tudják azonban, hogy ennek a gyakori betegségnek látható, jól észrevehető jelei is vannak, hiszen a tünetek legelőször szembetegségeket okozva a szemen jelentkeznek!

Hogyan látszik meg a magas vérnyomás a szemen?

A vérnyomást lelki problémák és testi terhelés is befolyásolhatja, így értéke sem állandó. Ugyanakkor, ha a vérnyomás emelkedése nem átmeneti jellegű, hanem tartósnak bizonyul, hosszabb idő után az erek merevebbé válhatnak, ami csökkenti azok ellenálló képességét a meszesedéssel és a sérülésekkel szemben.

Magas vérnyomás esetén terhelés éri az erek falát, így azok megrepedhetnek, és ez a szem esetében jól látható bevérzést is okozhat. A kezeletlen magas vérnyomás üvegtesti vérzést is eredményezhet, amelynek tünetei homályos látás vagy foltok látása is lehet. Amennyiben a betegséget nem diagnosztizálják időben, látóidegvérzés is bekövetkezhet.

A magas vérnyomás okozta gyakori szembetegségek

  • Hipertenzív retinopátia: amennyiben a magas vérnyomás régóta kezeletlen, az erek fala megvastagodik, és az átmérőjük beszűkül, így akadályozva a retina vérellátását. Súlyos esetben ez a látóideg megduzzadásához is vezethet.
  • Szemfenéki érelzáródás: amennyiben az érelzáródások miatt a látóhártyához nem jut elég vér, a szédülés esetén fellépő vérnyomásleeséshez hasonló látászavar tapasztalható.
  • Retionapthia diabetica: amennyiben a magas vérnyomással cukorbetegség is jelentkezik, a hajszálerek még jobban veszélyeztetettek, és felgyorsulhat az érelzáródás folyamat. Az így esetlegesen fellépő oxigénhiány akár látásvesztést is okozhat.

Fontos a rendszeres szűrővizsgálat

Az érrendszer állapotára kizárólag a szemfenéki érrajzolat állapotából lehet következtetni, így a magas vérnyomás következményei szempontjából rendkívül fontosa rendszeres szűrővizsgálat.

A komolyabb panaszok elkerülése érdekében fontos, hogy félévente szemnyomásmérést, szemfenékvizsgálatot, illetve laborvizsgálatot végeztessünk, illetve megvizsgáltassuk a retina érhálózatát. Amennyiben a vérnyomás értéke visszakerül a normál tartományba, a tünetek enyhülhetnek.

Látásproblémákat tapasztal, és gyors segítséget szeretne? Jelentkezzen be szemészeti magánrendelésünkre most!

Friss bejegyzések

Beköszöntött az ősz?!

Beköszöntött az ősz, változékony az idő, problémái vannak a látásával? Elmondjuk Önnek a lehetséges okokat:  A rövidebb nappalokkal, a kevesebb napsütéssel a látási viszonyok romolhatnak,

Tovább olvasok »
Pallas szemészeti magánrendelés

Pácienseink elégedett szavai!

Elégedett és gyönyörű páciensünktől érkeztek fotók, aki dr. Úr László főorvos úrnál járt szemhéjplasztikán Budapesten a Pallas Szemészeten. A képek a műtét előtti, a közvetlenül

Tovább olvasok »

Szólj hozzá!