Látásjavító műtét: A jövő világa a tisztább látásban rejlik.

A lézeres szemhéjplasztika kiemelkedő előnyeiről

Szemhéjplasztika: Frissített megjelenés, örömteli tekintetek.

A kor előrehaladtával a bőröregedés jelei az arcon, a szemkörnyéken a legfeltűnőbbek, hiszen egy szép, nyílt szempár az egész arc megítélésére hatással van. Ahogy idősödünk, a bőr elveszíti a rugalmasságát és a feszességét, megereszkedik, megjelennek a mélyebb ráncok, barázdák. A folyamat részben a kollagén és a hialuronsav szint csökkenésének tudható be. A kollagén egy fehérje, amely többek között a bőr egyik fő összetevője, a hialuronsav pedig rendkívüli vízmegkötő képességéről ismert. Ezek csökkenése bizonyos fokig lassítható ugyan, de gyakorlatilag megállíthatatlan.
Az esztétikai orvoslás számtalan nem műtéti lehetőséget kínál a fiatalos külső visszanyerésére, de a lógó szemhéjnak, a fáradt tekintetnek a mai napig csak a szemhéjplasztika segítségével tudunk hatékonyan, tartósan és látványosan búcsút inteni. A beavatkozásra nemcsak esztétikai, hanem látásjavítási okokból is szükség lehet, hiszen előrehaladott esetekben a szemhéjszélre lógó bőrfelesleg a látást is akadályozhatja, illetve az alsó szemhéj kifordulása is hosszútávon szemproblémákhoz vezet.

 

Legyen szó hagyományos vagy lézeres beavatkozásról, a szemhéjplasztika célja mindig ugyanaz: feszesebbé tenni a megereszkedett bőrt. A szemhéjplasztikai műtét orvosi beavatkozás, amelyet klinikáinkon minden esetben szemész szakorvos végez. Orvosaink nagy jártassággal rendelkeznek a szem és környékének anatómiáját és működési jellegzetességeit illetően, ami a tökéletes esztétikai eredmény és a megtartott funkció szempontjából is kiemelten fontos. Szakembereinkkel a legjobb kezekben van: több éves szemsebészeti gyakorlat, több száz elvégzett beavatkozás és a legkorszerűbb eljárások, mint pl. a széndioxid lézeres szemhéjplasztika ismerete jellemzik munkájukat.
A felső szemhéj lézeres szemhéjplasztika javasolt a bőr megereszkedése, előboltosuló szem körüli zsírszövet esetén illetve amikor a pácienst esztétikailag zavarja vagy a látásban akadályozza. Az alsó szemhéj korrekciójára szintén esztétikai okokból kerülhet sor, vagy amikor a bőrmennyiséget, az alatta lévő zsírréteget kell csökkenteni.

A széndioxid lézeres szemhéjplasztika előnyei

A széndioxid lézeres szemhéjplasztika esetében a vágás és a vérzéscsillapítás is lézerrel történik. A lézer energiája az emberi szövetekkel találkozva hővé alakul, ami rendkívül precíz vágást, szövet eltávolítást és egyúttal azonnali vérzéscsillapítást hoz létre az erek elzárása révén. Nagyon pontosan célozható és biztonságos, a szervezet magas víztartalma illetve a szemhéjba beadott lidocain injekcióréteg révén még a mélyebb rétegekbe jutás előtt elnyelődik. A szemhéjplasztikán belül is a lézeres módszer az, amelyik a legkedvezőbb hatásokkal bír, legfőbb előnyei pedig a következők:

A műtét menete

A műtét előtt sor kerül egy előzetes konzultációra, ennek során a szemész szakorvos megvizsgálja a szemkörnyéki bőr állapotát, és részletesen elmondja a teendőket és a műtét menetét, fényképet készít az arcról. A beavatkozás maximum 1 órát vesz igénybe. A műtét elején az operáló orvos kijelöli a kimetszésre szánt babérlevél alakú területet a felső szemhéjhajlat körül, betadinos fertőtlenítővel lemossa a szemhéjakat, szemkörnyéki bőrt majd letakarja az arc többi részét. A műtét helyi érzéstelenítésben történik, lidocainos injekcióval, az első apró tűszúrás után egy kicsit kellemetlen, ezután teljesen fájdalommentes. A bőségesen bevitt érzéstelenítő folyadék is segíti a pontos lézeres vonalvezetést. Ha szükséges akkor izomkorrekciót is végez  a felesleges, előreboltosuló zsírréteg eltávolításával. A CO2 lézer nagy előnye, hogy bőrfeszesítő kezelés is végezhető vele, ez esetben nagyobb távolságból, ú.n defókuszált lézersugárral kezelhető végig az érintett bőrfelületet, szükség esetén a seb zárása előtt erre is sor kerül. A kontrollált hőhatás eredményeképpen a bőr összehúzódik és gyorsabb lesz a gyógyulás, illetve fokozódik a bőr mélyebb rétegeiben a kollagéntermelés. A műtétet a szemorvos fel nem szívódó varratok behelyezésével zárja, a sebre vékony műtéti ragasztószalag kerül.

Fontos szabályok lézeres szemhéjplasztika után

Közvetlenül a műtét után néhány órás megfigyelés következik, melynek leteltével a páciens hazamehet. A fizikai aktivitás mindenképp kerülendő, mivel a megfelelő regenerációhoz pihenni szükséges. Célszerű pár napig megemelt pózban aludni, magas párnán, megelőzendő a fej előrebukását. Fájdalomcsillapítóval enyhíthetők a tünetek, és a hideg borogatás is segíthet a műtét utáni bevérzést, duzzanatot megelőzni. A sminkelés hetekig, a szoláriumozás, napozás és szaunázás viszont hónapokig kerülendő. Az első hetekben napszemüveg viselése ajánlott. A kontroll után, az orvos engedélyével, pár héttel a szemhéjplasztika után már végezhető könnyebb testmozgás. Természetesen a lábadozási időszak alatt több kontrollvizsgálatra is sor kerül az előre megbeszélt időpontokban, melyeket az orvos határoz meg.
Kérdése van a lézeres vagy a hagyományos szemhéjplasztikával kapcsolatban? Keressen bizalommal szemészet magánrendelésünk szakorvosait!