Látásjavító műtét: A jövő világa a tisztább látásban rejlik.

A száraz szem

Szemlencse műtét: Az éles látás új korszaka, szabadság a korlátok nélkül.

A szemszárazság a lakosság körében gyakran előforduló tünetegyüttes, Magyarországon akár az emberek 30%-a is érintett lehet. A betegség kihatással van a mindennapi életre. Problémát okozhat a munkában (monitor használat), olvasásban, vezetésben és a lelki állapotunkat is negatívan befolyásolhatja.

Kiváltó okai sokfélék! 

Főbb tényezők:

  • képernyőhasználat, mivel ilyenkor a pislogások száma lecsökken
  • rendszeresen szedett gyógyszerek
  • környezeti hatások (klíma, dohányfüst, szmog)
  • szemcseppek 
  • kontaktlencse viselés
  • hormonális hatások (várandósság, változó kor)
  • belgyógyászati betegségek (autoimmun kórképek, cukorbetegség, allergia) 
  • az életkor előrehaladtával is gyakrabban előfordul

E tényezők következménye az elégtelen könnyfilm termelés vagy a fokozott könnyvesztés, párolgás miatt fellépő könnyfilmkárosodás. A könnyfilm fő funkciója a szemfelszín védelme (pl. fertőzésektől, apró porszemcsék is a fokozott könnyezéssel távozhatnak), nedvesítése, tápanyaggal és oxigénnel való ellátása. A tünetek a könny hiányából adódóan jellemzően az égő szúró, viszkető, idegentest érzés, fáradt szem érzés, homályos látás, néha fokozott könnyezés lehetnek. Hosszútávon a száraz kötő és szaruhártya állapottól krónikus panaszok, gyulladás is kialakulnak, ekkor beszélünk száraz szem szindrómáról.
A diagnózis alappillérei a tünetek, a réslámpa vizsgálat (szemhéjszél, szemfelszín) a könnytermelés mérése (Schirmer teszt), a könnyfilm-felszakadási próba (BUT), illetve a szemfelszín festése.
A diagnózis felállítása esetén nagyon fontos az életmódbeli tanácsadás, illetve a megfelelő szemcsepp-műkönny/gél/kenőcs kiválasztása. Előrehaladott esetekben megfontolandó a rendszeres szemhéjtoalett, a könnyelvezetést megakadályozó eszközök felhelyezése illetve gyulladás esetén gyulladáscsökkentő és/vagy antibiotikumos szemcseppek, kenőcsök alkalmazása.
A műkönnyek alapvető összetevői a víz, illetve valamilyen viszkozitást növelő hatóanyag, ezeken kívül elektrolitokat, tápanyagokat és vitaminokat is tartalmazhatnak, illetve létezik már tartósítószermentes, egyadagos kiszerelés is.