Látásjavító műtét: A jövő világa a tisztább látásban rejlik.

Miért a rendszeres szemészeti vizsgálat?

Látásjavító műtét: A világ színei élénkebben, éles és élethűen

A látás mindenki életében a legfontosabb, ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk szemünk épségére. A rendszeres szemészeti vizsgálat segít megelőzni a komolyabb szembetegségek kialakulását, illetve azok korai stádiumban való felfedezésével nagymértékben felgyorsítható a gyógyulás is. Lássuk, mire is kell kiterjednie egy alapos szemészeti vizsgálatnak!

Mikor menjünk szemészetre?

A legtöbb ember csak akkor megy szemészhez, ha új szemüveget kell felírni, esetleg ha olyan problémát észlel, ami a mindennapi életben is gondot jelent. Orvoshoz járni senki sem szeret, azonban az alábbi tünetekre mindenképpen fontos odafigyelni:

– Ha a szemet tompa sérülés érte, javasolt a kivizsgálás.

– Ha a látótérben több homályos folt jelenik meg, vagy villanásokat észlelünk, mindenképpen szükséges az orvosi ellenőrzés.

– Cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén ajánlott a rendszeres kivizsgálás.

– Hirtelen rosszabbodik a látás, túl sűrűn kell szemüveget cserélni, javasolt a lehetséges betegségek lehetőségeinek felmérése.

A szemészeti vizsgálat menete

A vizsgálat minden esetben a pácienssel történő konzultációval kezdődik, melynek során a szemész szakorvos kikérdezi a beteget korábbi vagy meglévő betegségeiről, illetve arról, hogy milyen gyógyszereket szed, és melyekre lehet allergiás. A szemészeti vizsgálat során az orvos megtekinti a szemhéjat és a szemgolyót, ellenőrzi a szem mozgását, illetve a szivárványhártya, a kötőhártya és a szaruhártya állapotát.

A vizsgálat a tünetek függvényében kiterjedhet még:

– a látóélesség vizsgálatára

– a színlátás vizsgálatára, ha felmerül a színtévesztés lehetősége

– a szem fényérzésének vizsgálatára

– a csarnokzug vizsgálatára réslámpával

– szemfenékvizsgálatra, azaz az ideghártya vizsgálatára

– szemnyomásmérésre, ha zöldhályog veszélye merül fel

Mi a teendő szürkehályog esetén?

Amennyiben a beteg látásromlást, fátyolos látást, a színek halványodását, megromlott éjszakai látást, kettős látást vagy éppen fényérzékenységet tapasztal, a legvalószínűbb, hogy szürkehályog akadályozza a látást. Szerencsére ma már egyszerű, mintegy húsz percet igénybevevő szürkehályog műtéttel orvosolható a probléma. A fájdalommentes eljárás során az orvos eltávolítja a károsodott szemlencsét, majd helyére műlencsét helyez be – így a páciens nemcsak a betegségtől, de akár korábbi szemüvegétől is megszabadulhat.

Friss bejegyzések

Beköszöntött az ősz?!

Beköszöntött az ősz, változékony az idő, problémái vannak a látásával? Elmondjuk Önnek a lehetséges okokat:  A rövidebb nappalokkal, a kevesebb napsütéssel a látási viszonyok romolhatnak,

Tovább olvasok »
Pallas szemészeti magánrendelés

Pácienseink elégedett szavai!

Elégedett és gyönyörű páciensünktől érkeztek fotók, aki dr. Úr László főorvos úrnál járt szemhéjplasztikán Budapesten a Pallas Szemészeten. A képek a műtét előtti, a közvetlenül

Tovább olvasok »

Szólj hozzá!