Látásjavító műtét: A jövő világa a tisztább látásban rejlik.

Irodai szem-szindróma!?

Ahogy egyre több elektronikus tartalmat fogyasztunk, és az életünket egyre inkább átszövi a digitalizáció, egyre többen tapasztalják meg a számítógép monitorok és mobilképernyők szemre gyakorolt káros hatásait. Különösen így van ez az irodai, számítógépes munkát végzőkkel, akik munka- és szabadidejük jelentős részét a képernyők előtt töltik. Lássuk, milyen káros hatásai lehetnek a monitoroknak a szemre nézve(irodai szem-szindróma), és hogyan előzhetjük meg a látásromlást!

Mi is az az irodai szem-szindróma?

A számítógép előtt végzett munka óriási koncentrációt igényel, ami nem csak szellemi értelemben igaz. A monitort figyelve szemünk másképp viselkedik, mint természetes helyzetben – ahogy olvasunk, kevesebbet pislogunk, így a szem könnyebben kiszárad, amit ráadásul még az irodák légkondicionáló berendezései is fokoznak. A kevesebb pislogás miatt a szem természetes öntisztító működése kevésbé lesz hatékony, a kötőhártya és a szaruhártya sérülékenyebbé válhat, így a kellemetlen, szúró érzés mellett akár gyulladás is kialakulhat. A hosszú távú monitoros munkavégzés és a rosszul beállított képernyő mindemellett hajlamossá teszi az embert arra, hogy hunyorítással próbáljon fókuszálni, ami látásromláshoz is vezethet.

Lehet tenni a szemészeti problémák ellen!

Bár a komoly látásromlás kialakulásának esélye csekély, a szemszárazság hosszú távon rendkívül kellemetlenné válhat. Éppen ezért érdemes a munkakörnyezetet úgy elrendezni, hogy a monitornézés a lehető legkevésbé legyen megterhelő a szem számára. A monitort helyezzük 50-70 cm távolságra a szemtől, és felső peremének magasságát állítsuk be kevéssel a szemmagasság alá. A szemnek jót tesz az is, ha egy gyenge fényforrást helyezünk a monitor mellé, illetve ha kerüljük a sötétben való munkavégzést.

Amennyiben a szem zavaróan száraz, műkönnyel is megnyugtathatjuk, azonban a leghatékonyabb módszer az úgy nevezett 20-20-20-as szabály alpján elvégzett gyakorlatsor. Eszerint a gyakorlat szerint húsz percenként szakítsuk meg a munkát, és húsz másodpercig fókuszáljunk egy húsz méter távolságban elhelyezkedő tárgyra. Ahogy testünk többi részének, szemünknek is jól esik a mozgás, ezért az egyes feladatok között szakítsunk időt szemtornára, így mozgatva meg szemizmainkat, és fokozva a pislogást, valamint a könnytermelést.

Járjon rendszeres szemvizsgálatra!

Azok számára, akik monitoros munkát végeznek, elengedhetetlen a rendszeres szemvizsgálat. A szűrővizsgálatokon idejekorán felfedezhetők az esetleges szembetegségek, így megelőzhető a látásromlás.

Ön is irodai munkát végez? Jelentkezzen be szemészeti magánrendelésünkre!

Friss bejegyzések

Beköszöntött az ősz?!

Beköszöntött az ősz, változékony az idő, problémái vannak a látásával? Elmondjuk Önnek a lehetséges okokat:  A rövidebb nappalokkal, a kevesebb napsütéssel a látási viszonyok romolhatnak,

Tovább olvasok »
Pallas szemészeti magánrendelés

Pácienseink elégedett szavai!

Elégedett és gyönyörű páciensünktől érkeztek fotók, aki dr. Úr László főorvos úrnál járt szemhéjplasztikán Budapesten a Pallas Szemészeten. A képek a műtét előtti, a közvetlenül

Tovább olvasok »

Szólj hozzá!